Impozitul minim si criza sunt principalii factori care au determinat cresterea de aproape cinci ori a numarului de firme care si-au suspendat activitatea in ianuarie si februarie.
Astfel, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), 12.800 de firme si-au suspendat activitatea in primele doua luni ale anului, fata de 2.710 astfel de cazuri, in perioada similara a anului trecut.
"Agentii economici traiesc intr-un climat instabil. Guvernul a promis ca de la 1 ianuarie va inlocui impozitul minim, unul dintre principalii factori care i-au determinat pe micii intreprinzatori sa-si suspende activitatea anul trecut, cu impozitul forfetar pe care sa-l plateasca anumite categorii de agenti economici. Aceasta masura nu a fost luata nici pana acum. Pe de alta parte, firmele au fost afectate de criza, iar afacerile mici nu beneficiaza de niciun fel de stimulente de la stat", spune Florin Pirvu, vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
Judetele care au inregistrat cresterea numarului de suspendari de peste zece ori sunt Vaslui, Iasi, Dolj, Gorj, Bacau, Arges si Bistrita-Nasaud. Numarul dizolvarilor a crescut de 2,1 ori, la 1.597, cele mai multe firme care s-au dizolvat fiind din Bucuresti (357), Constanta (150) si Arges (81).
Numarul radierilor a ajuns la peste 6.200, fata de peste 5.600, cat se inregistrau anul trecut in ianuarie-februarie.
In Romania erau active la sfarsitul lui ianuarie peste 1 milion de firme. Numarul inmatricularilor a scazut cu 26% fata de acelasi interval din 2009, in primele doua luni ale lui 2010 fiind inregistrate 17.350 de firme.
Anul trecut, peste 133.000 de firme si-au suspendat activitatea, de 11 ori mai multe fata de 2008, iar numarul dizolvarilor a crescut de aproape cinci ori, la 18.766.
Impozitul minim si criza sunt pr