Aşa cum se conturează din declaraţiile autorităţilor de la Bucureşti, fondul de investiţii controlat de stat pare a fi o replică a Fondului Proprietatea.
Guvernul lucrează la un proiect în vederea constituirii unui fond de investiţii care să poată pune la dispoziţie resurse financiare pentru proiectele majore ale României, a declarat recent premierul Emil Boc.
Lansarea fondului este o chestiune de luni, poate chiar săptămâni, a dezvăluit ministrul Economiei, Adriean Videanu. El a mai conturat imaginea structurii portofoliului de acţiuni care ar urma să compună noul fond prin lămurirea că vor intra şi participaţii minoritare ale Ministerului Economiei la diverse companii, lucru interesant, pentru că discutăm de domeniul energetic, aflat încă sub controlul statului. Putem include aici posibile participaţii la Romgaz, campionul naţional implicat în proiectul Nabucco, Hidroelectrica, Electrica, Termoelectrica, dar şi la companiile deja listate la Bursă, cum sunt Transgaz şi Transelectrica.
Videanu a mai lămurit şi chestiunea numelui instrumentului nou creat, care nu va fi Fondul Naţional de Investiţii (FNI), de tristă amintire, cum se specula iniţial, ci o altă variantă lipsită şi ea de imaginaţie: Fondul de Investiţii Naţional (FIN).
Statul nu va urmări neapărat vânzarea participaţiilor minoritare la aceste companii, ci valorificarea eficientă a acestora în aşa fel încât să aducă bani, a adăugat Videanu, ceea ce indică intenţia de a crea o structură de gestionare după tiparul Societăţilor de Investiţii Financiare (SIF-uri), entităţi listate la Bursa de Valori din Bucureşti.
Deocamdată proiectul este neclar, susţin reprezentanţii comunităţii oamenilor de afaceri, însă economia românească are nevoie de acest tip de iniţiative, cu condiţia să existe o strategie inteligentă de acţiune.
Crearea unui fond public de investiţii este o