Daca in urma cu un deceniu Germania era considerata "bolnavul" Europei, pe fondul cresterii economice anemice si al somajului accentuat, in prezent, in ciuda recesiunii ce a afectat intreaga lume, tara isi pastreaza titlul de motor economic al Europei.
A cedat Chinei pozitia de cel mai mare exportator mondial in 2009, insa Germania ramane in continuare o putere incontestabila din acest punct de vedere.
Desi Germania a avut un deficit bugetar de 3,2%, mai mare decat se estimase initial, iar economia s-ar putea contracta din nou in primul trimestru al lui 2010 pe fondul unei ierni aprige, deprecierea monedei euro din ultima perioada a fost de bun augur pentru exportatorii germani, scrie publicatia germana Der Spiegel.
Aproape o jumatate din exporturile Germaniei se indreapta catre tarile din zona euro, care nu mai pot apela la deprecierea monedelor proprii pentru a face fata competitivitatii accentuate a Germaniei.
Un alt atu al nemtilor in fata celorlalte natiuni europene si nu numai este costul unitar cu forta de munca, care a scazut in medie cu 1,4 procente pe an in perioada 2000 - 2008, comparativ cu un declin de 0,7 procente in Statele Unite si un avans de 0,8 procente si 0,9 procente in Franta, respectiv Marea Britanie.
Chiar daca anul trecut a inregistrat o contractie de circa 5%, economia Germaniei beneficiaza in prezent de o temelie mult mai solida fata de acum zece ani.
Potrivit Prospect.org, David Marsh, consultant londonez si autor al cartii "The Bundesbank: The Bank That Rules Europe" (Bundesbank: banca ce conduce Europa), este de parere ca "in urma reformelor din ultimul deceniu, dar si a problemelor pe care le-a declansat criza creditelor si recesiunea, modelul german a reusit sa iasa la suprafata mult mai puternic, pregatit sa infrunte exigentele competitiei mondiale. Aproape 90% din modelul german - in speta reteaua d