Suprafeţele deţinute de firme s-au micşorat la aproape un sfert din ce aveau în anii anteriori
Ocupanţii renegociază contractele cu proprietarii centrului în care se află deja, cerând spaţii mai mici
Suprafeţele mari în parcurile logistice nu mai sunt la modă printre chiriaşii acestor spaţii, reducându-şi necesarul la aproximativ un sfert din ce deţineau în anii anteriori, tendinţă determinată de reducerea activităţilor acestora, potrivit reprezentanţilor locali ai King Sturge.
"Vom asista la o uşoară creştere, de maxim 10% faţă de 2009, a cererii de spaţii destinate activităţilor de producţie. În cursul anului 2009 nu s-au înregistrat tranzacţii majore cu spaţii de producţie, an în care a avut loc o contracţie a activităţii de producţie şi distribuţie, implicit. Datorită scăderii producţiei la noi în ţară a crescut şi gradul de neocupare al spaţiilor. Procentul de neocupare, în prezent, pentru spaţii industriale este de aproximativ 10 - 12%. Acesta este un procent relativ ridicat comparativ cu anul 2008 când acest grad de neocupare a fost de aproximativ 4%.", a declarat, pentru Curierul Naţional, Gabriel Sfetcu, Director Departament Industrial Cushman & Wakefield Romania.
Dar în acest an rata de neocupare din parcurile logistice va creşte, potrivit companiei King Sturge, cu două procente, de la 12% la 14%, ca urmare a dorinţei chiriaşilor de a se muta în spaţii mai mici. "Firmele chiriaşe din parcurile logistice şi-au redus suprafeţele închiriate, ca urmare a reducerii activităţilor proprii. Acestea nu au mai avut nevoie de acelaşi spaţiu ca în trecut şi l-au diminuat la aproximativ un sfert din suprafeţele pe care le aveau", a declarat pentru Curierul Naţional, Irina Iliescu, consultant pe segmentul industrial, din cadrul King Sturge România.
Potrivit acesteia, relocarea nu înseamnă, neapărat, o mutare efectivă a activelor unui