După cea mai amplă acţiune de rechemare în service-uri, Toyota redevine interesantă pentru investitori, valoarea acţiunilor crescând cu 10% de la începutul anului. Ceea ce a fost mai greu pare să fi trecut, cel mai mare constructor auto din lume fiind în proces de refacere a reputaţiei în domeniul calităţii.
Cotaţia acţiunilor Toyota şi a obligaţiunilor emise de constructorul auto japonez s-a stabilizat după ce cea mai mare companie producătoare de automobile din lume a depăşit criza generată de defecţiunile tehnice care i-au ştirbit reputaţia brandului. Preţul titlurilor Toyota s-a apreciat cu 10% după ce în ianuarie atinseseră cotaţia minimă a ultimelor 10 luni, ceea ce i-a provocat reducerea capitalizării companiei cu 20%, la 30 de miliarde de dolari.
În acelaşi timp, costul asigurării împotriva riscului de incapacitate de plată s-a micşorat, mărturia preşedintelui Toyota, Akio Toyoda în Congresul SUA, fiind convingătoare. Investitorii rămân totuşi sceptici pe termen lung, fără să crească recomandarea acordată Toyota la „cumpără", faţă de „păstrează" în prezent. Analiştii bursieri aşteaptă publicarea datelor referitoare la vânzările de maşini din SUA şi la prezentarea bugetului producătorului nipon pentru anul fiscal viitor, pentru a reevalua recomandarea de investiţie.
La cotaţia actuală, raportul dintre câştigul pe acţiune şi profitul companiei înainte de plata impozitelor şi a dobânzilor este de 1,1. Acest indicator este mai atractiv decât în cazul Nissan Motor, care are 1,2 şi Honda Motor cu 1,4.
Acţiuni subevaluate
Dintre marii constructori auto la nivel global, doar Volks-wagen stă mai bine la acest capitol, cu 0,8. Investitorii se pare că nu au luat în calcul estimarea pentru profitul operaţional pentru următorul an fiscal, care va depăşi cinci miliarde de dolari. „Acţiunile sunt subevaluate, dacă se include prognoza profitului