Interpretul este un nume sonor al scenei ieşene, nu doar prin festivalurile pe care le-a onorat şi prin premiile obţinute, ci şi prin legătura vie pe care o creează între muzică şi public.
C ântă de când se ştie. Andrei Bauer se consideră „un om norocos pentru faptul că am primit acest har de la Dumnezeu“. S-a remarcat prima dată în clasele primare, la o oră de muzică.
Din clasa I până în clasa a VI-a a studiat pianul. A cântat şi într-un cor multă vreme, la Huşi, acolo unde a locuit şi şi-a făcut şcoala până la studiile superioare. De chitară s-a apucat mai târziu, pe la 15 ani. A făcut câteva ore, dar cum nu era mulţumit de ritmul în care se lucra la Casa Armatei a continuat singur, exersând chiar şi câte şase ore pe zi. Primele apariţii în public le-a avut în 1995, iar doi ani mai târziu trecea deja pragul la Radio Iaşi.
La festivaluri de muzică folk a început să meargă din 1998, ca membru al formaţiei Orizont, grup care a durat până în 2003 şi în cadrul căruia Andrei a trăit perioada cea mai fructuoasă din punct de vedere artistic.
Între timp, a fost la peste 20 de festivaluri, de la multe dintre ele întorcându-se acasă cu câte un premiu. După terminarea Facultăţii de Litere la Craiova, Andrei Bauer a fost profesor de limba engleză pentru doi ani (2004-2006), iar apoi a mai câştigat bani din diverse traduceri.
Asta pentru că în România nu se poate trăi doar din muzică. „În unele ţări civilizate există o tradiţie a folkului, iar cei care-l cântă câştigă destul ca să trăiască. La noi, lipseşte nu numai tradiţia, dar şi o organizare bună în această direcţie şi educaţia. Oamenii sunt obişnuiţi de pe vremea comunismului să asculte muzica live pe gratis, lucru care nu-i totuşi în regulă, şi care nu e admis în străinătate“, consideră tânărul.
„Omul cu chitara“
În plus, Andrei Bauer crede că termenul