De obicei te-ai aştepta ca un interviu cu directorul unui serviciu de informaţii să fie arid şi să nu afli mare lucru, din cauza secretomaniei (în mare parte justificată, uneori exagerată) care înconjoară o astfel de funcţie. Sabina Fati reuşeşte, însă, într-un interviu cu George Maior, directorul SRI, în România Liberă, să scoată nişte informaţii interesante.
Aflăm care sunt temele pe care se concetrează în acest moment acţiunile de spionaj derulate în România de cărte agenţi ai altor state: scutul antirachetă, dar şi domeniul energetic. Iar cum anul acesta se vor întâmpla lucruri foarte interesante în domeniul energiei, fie că vorbim de Nabucco, de South Stream, sau de terminalul de gaz natural lichefiat de la Constanţa, putem să discernem cu uşurinţă care sunt statele ce vor avea de suferit dacă România va reuşi să diversifice resursele şi rutele din care vine gazul spre Europa. De altfel, Maior precizează că este vorba de state aflate în Răsăritul României. Nu putem decât să deducem că este vorba de aceleaşi state ca şi în cazul Floricel.
Maior vorbeşte, pe lângă ameninţările neconvenţionale, despre “ameninţări convenţionale, generate de instabilitate geopolitică, iar conflictul din Georgia a evidenţiat o astfel de potenţialitate în apropierea graniţelor noastre.”. Deci, şi în cazul ameninţărilor convenţionale, chiar dacă voalat, plasează principalele riscuri ca venind din zona Rusiei.
Implicit, înţelegem şi pe ce se concetrează eforturile contrainformative ale SRI: pe combaterea acţiunilor agenţilor din răsărit în domeniul energetic şi de apărare.
Maior mai vorbeşte despre campanii de presă referitoare la scutul antirachetă în care se vede influenţa unor interese străine, deci despre existenţa unor jurnalişti utilizaţi de servicii străine, dar şi despre agenţi ai serviciilor româneşti în presă. De asemeni, vorbeşte despre arhiva DGIPI.