Medicul Ileana Gavrilă, medic primar ORL, în cadrul Spitalului Elias din Bucureşti, le explică părinţilor dacă sforăitul copiilor e inofensiv sau poate ascunde alte afecţiuni.
În cazul copiilor, sforăitul poate fi cauzat de fluturarea unui văl mai flasc sau de o luetă (apendice musculomucos suspendat de marginea posterioară a vălului palatin, în fundul cavităţii bucale) mai lungă. Medicul Gavrilă afirmă că, dacă la acestea se adaugă o hipertrofie de vegetaţie adenoidă (polipi) sau o hipertrofie amigdaliană, o limbă mai lată la o constituţie mai înghesuită, caracterestică pentru unii copii, apare sforăitul.
SEMN RĂU
Medicul Gavrilă avertizează că sforăitul nu se rezumă doar la zgomotul produs, ci reprezintă o problemă mult mai serioasă. "În principiu, sforăitul poate fi un semn că pruncul are dificultăţi de respiraţie. Un copil aflat în dificultate respiratorie are un creier care nu beneficiază de cantitatea necesară de oxigen. În aceste condiţii, creierul nu mai funcţionează la parametri normali, iar capacitatea de concentrare şi de asimilare de informaţii scade.
De asemenea, copilul aflat într-o asemenea situaţie este mult mai nervos, precizează medicul Gavrilă, specialist ORL. Totuşi, chiar în aceste situaţii, părinţii trebuie să ştie că amigdalele "nu sunt îndepărtate imediat".
Deşi mulţi părinţi şi-ar dori ca astfel de probleme să se rezolve cu tratament medicamentos, acest lucru este imposibil. "Nu există nici o pastilă care să topească ţesutul care «ajută» sforăitul", spune specialistul.
Ca variantă nechirurgicală pentru diminuarea simptomelor sforăitului o reprezintă aerosolii. "Poţi să faci o probă cu nişte aerosoli cu efect antiinflamator. Astfel, se elimină, parţial, obstacolul din spatele nasului", afirmă specialistul în ORL.
AEROSOLI
Dar atenţie mare: "dacă un copil res