O locuinţă de 100 de metri pătraţi cu panouri solare, plasme termice, pardoseală şi bolţari ecologici ajunge la 45.000 de euro. Investiţia iniţială într-o casă ecologică se amortizează în maximum cinci ani, timp în care facturile la utilităţi pot fi reduse la zero.
Ca să fie independentă energetic, o locuinţă are nevoie de dotări speciale. Pentru o casă cu o suprafaţă de aproximativ 100 de metri pătraţi, capabilă să-şi producă singură energia, costurile materialelor de construcţie şi ale echipamentelor ecologice pot ajunge şi la 45.000 de euro.
Vezi aici imagini de la expoziţia Romenvirotec dedicată protecţiei mediului
Ministerul Mediului: România nu are material genetic pentru împăduriri
Multe dintre aceste instalaţii pot fi achiziţionate zilele acestea la Romexpo, unde are loc expoziţia internaţională de echipamente şi tehnologii pentru protecţia mediului. Panouri solare, eoliene, instalaţii de încălzire cu infraroşu, aparate pentru compactat pet-uri sunt numai câteva dintre exponatele care atrag privirile vizitatorilor. Doar privirile, pentru că preţurile maşinăriilor nu sunt deloc cele mai mici.
Apă caldă de la soare
Totuşi, comercianţii ne asigură că, deşi e mare, investiţia iniţială se amortizează în maximum cinci ani. „Poţi folosi instalaţii care să-şi asigure apa caldă, curentul, căldura, să-ţi produci practic singur energia. Dar costă zeci de mii de euro", a spus Corneliu Iacob, director general la Acqua Service, producător de panouri solare.
Un sistem solar cu tuburi vidate pentru încălzirea apei menajere, ce poate fi instalat pe casă, asigură alimentarea unei locuinţe atât pe timp de zi, cât şi noaptea. „Instalaţia funcţionează ziua între orele 06.00 şi 18.00 - 20.00, în funcţie de anotimp, iar noaptea se opreşte. Avem apă caldă însă şi noaptea, deoarece instalaţia are boiler", a explicat Miha