Lacunele legislative, incorecta aplicare a legii, în special, gradul scăzut de recuperare a prejudiciilor au redus simţitor cuantumul veniturilor bugetare. Aceasta pare să fie concluzia prezentată ieri de participanţii la prezentarea Bilanţului pe anul 2009 al Parchetului General.
Ministrul internelor, Vasile Blaga, a estimat, în baza datelor colectate de poliţie, că prejudiciul cauzat anul trecut de infracţiuni a fost 19 miliarde de lei, cu 210% mai mare decât cel din 2008.
„Conform statisticilor noastre (în 2009 - n.r.) prejudiciul infracţiunilor constatate de poliţie este estimat la 19 miliarde de lei, deci 4,5 miliarde de euro, cu 210% mai mult decât în 2008“, a declarat ministrul, precizând că s-a constatat o creştere a infracţiunilor de evaziune fiscală, care au ajuns la 9.300 anul trecut.
„De aceea, în 2010, lupta antifraudă trebuie să ne preocupe atât pe noi, cât şi pe dumneavoastră“, s-a adresat ministrul internelor procurorilor, sugerând că ar trebui reduse termenele de soluţionare a dosarelor în privinţa infracţiunilor din zona economică.
Kovesi: Trebuie făcute modificări legislative de substanţă
Slabele rezultate ale procurorilor din ultimul an au fost, în parte, justificate de procurorul general al României, Laura Kovesi, prin faptul că 40% dintre procurorii de la parchetele de pe lângă judecătorii, care au şi volumul cel mai mare de activitate, au mai puţin de trei ani experienţă în sistem şi că aceste structuri au şi mari deficienţe de personal.
În opinia procurorului general, soluţia ar fi modificarea sistemului de admitere în magistratură şi aplicarea modificărilor legislative propuse de Ministerul Public, pentru că sistemul actual nu mai funcţionează dacă nu vor fi făcute modificări legislative de substanţă.
„Trebuie să ne hotărâm ce fel de minister ne dorim. Ce ne dorim? Dosare cu finalitate sau