Un om de afaceri din Bănie a desenat, pentru Adevărul, lanţul mafiei care stăpâneşte sectorul legumelor şi fructelor din România. George Marinescu a trimis memorii către mai multe ministere şi către Comisia Europeană pentru rezolvarea situaţiei, însă fără sorţi de izbândă.
În România, orice cetăţean cu spirit întreprinzător şi o rudă la ţară poate deveni, peste noapte, producător agricol. E nevoie doar de un acord de luare în spaţiu de la un ţăran, să zicem, din Dăbuleni, şi de o taxă de 4 lei plătită la primărie. Cu certificatul de producător în buzunar şi o dubiţă în dotare, omul se pune pe cumpărat legume şi fructe din bazinele româneşti cu tradiţie în domeniu: Matca, în judeţul Galaţi, Izbiceni, în Olt sau Dăbuleni, în Dolj. Fără factură, cu banii jos. Singurul act încheiat este un borderou de achiziţii pe care trebuie să-l arăţi dacă eşti oprit la control pe drum. Odată ajuns la destinaţie, în piaţă, borderoul se poate rupe uşor, pentru că nu a fost înregistrat nicăieri şi nimeni nu are interesul să-l păstreze. Ştafeta e preluată în pieţe de bişniţari, oameni care cunosc zona şi toţi inspectorii, fiscali sau de altă „culoare”, care ar putea veni în control.
Tranzacţia dintre „dubiţari” şi bişniţari se face, din nou, fără niciun fel de acte, la negru. Şi aici ar trebui să intervină statul. „Piaţa de legume şi fructe din România e un haos total. Anual, statul pierde în jur de 1,2 miliarde de euro prin neimpozitarea acestui domeniu”,e de părere George Marinescu, patron al firmei Marigaz din Dolj, cu afaceri în acest domeniu, cel care a făcut, pentru AdS, radiografia sectorului de legume şi fructe din România.
„Ne bagă otravă în legume şi în fructe”
Afaceristul reclamă faptul că persoanele fizice sunt efectiv ignorate de către inspectorii fiscului, pentru că legea românească prevede doar controale la firme. Din acest motiv, susţine M