– interviu cu Yannis VARDAKASTANIS, preşedintele Forumului European al Dizabilităţii -
A absolvit Ştiinţe Politice la Universitatea din Berkeley şi are o vastă experienţă în domeniul dizabilităţii. Yannis Vardakastanis a fost consilier pe probleme de educaţie a tinerilor cu dizabilităţi în Ministerul Educaţiei din Grecia, reprezentant al Ministerului Muncii în discuţiile despre încadrarea în muncă a persoanelor cu handicap şi preşedinte al Asociaţiei Nevăzătorilor şi al Confederaţiei Naţionale pentru Persoanele cu Handicap. S-a implicat activ în negocierile privind ratificarea Convenţiei ONU pentru drepturile persoanelor cu handicap şi, în prezent, este preşedintele Forumului European al Dizabilităţii (FED). De-a lungul timpului, FED şi-a cîştigat credibilitatea şi respectul, dar, după cum mi s-a povestit, nu este o organizaţie conformistă. De cele mai multe ori părerile se afirmă fără menajamente, motiv pentru care nu este tocmai uşor să lucrezi cu FED.
Vă propun să începem pornind de la expresia „egalitate de şanse“ şi, mai ales, de la acţiunile concrete pe care le presupune acest principiu.
Aş vrea, în primul rînd, să vă spun că unul dintre cele mai mari paradoxuri cu care ne confruntăm este diferenţa enormă dintre principii şi acţiuni. La nivel european, de exemplu, deşi mai toate statele membre au făcut paşi importanţi în lupta pentru protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, pot să spun fără ezitare că mai este mult pînă departe. Nu este de ajuns doar să fii de acord cu un principiu, să ai intenţii bune, să faci declaraţii şi să propui legi. Trebuie, pe scurt, să fii organizat, să colaborezi cu reprezentanţii tuturor categoriilor de handicap, să implici statul şi societatea civilă şi să faci în aşa fel încît problema dizabilităţii să devină cît mai vizibilă la nivel internaţional.
@N