Ferma Ţopa, din judeţul Mureş, este printre puţinele unde nu se folosesc produse chimice. Soţii Dan şi Tincuţa Cismaş vând lapte şi brânză bio, dar şi gem din petale de trandafir, din care a gustat chiar şi Prinţul Charles, într-una din vizitele sale în România.
Produsele bio nu mai sunt o raritate în România. Problema este că există foarte mulţi fermieri care se laudă cu produse biologice, însă puţini sunt cei nu folosesc deloc substanţe chimice în procesul tehnologic.
Vezi aici imagini de la ferma ecologică Ţopa
Ministrul Mediului vă obligă să studiaţi ecologia la şcoală
Una dintre fermele 100% bio este şi cea administrată de soţii Dan şi Tincuţa Cismaş, din satul Ţopa, aflat la opt kilometri de Sighişoara. Ferma a fost înfiinţată în anul 2005 de o fundaţie din Germania. La început, a fost administrată de neamţul Wolfgang Raddatz, dar în primăvara lui 2009 contractul de administrare al acestuia a expirat.
O investiţie de 300.000 de lei
De la începutul lunii aprilie 2009, ferma a fost preluată de familia Cismaş, prin închiriere şi arendare, pe o perioadă de şase ani. Cei doi trebuie să cotiezeze în cei şase ani 5% din profitul lunar celor de la fundaţie. Dan este mecanic de profesie, soţia bucătăreasă şi, ambii au fost, în urmă cu trei ani, muncitori în fermă. Acum sunt administratorii fermei care se întinde pe o suprafaţă de peste 31 hectare, pe care sunt cultivate legume, zarzavaturi şi ceaiuri. În cadrul fermei din Ţopa, cei doi mureşeni produc alimente tradiţionale după metode biodinamice. Totul sută la sută ecologic.
Cele mai vândute produse sunt laptele şi brânza de vacă. Preţul unui litru de lapte este de 2 lei, în timp ce brânza este vândută de cei doi mureşeni cu 12-20 de lei. Cele 10 vaci ale soţilor Cismaş le aduc un venit zilnic de până la 3.000 de lei, prin vânzarea a 140 de litri de lapte. Cam 60% din producţia