Criza elenă afectează cel mai mult zona euro şi mai puţin restul continentului
Schimburile comerciale cu Grecia sunt reduse, iar efectul reducerii expunerii băncilor elene este unul controlabil
Safta: Dacă ar fi fost să aibă anumite influenţe speciale asupra României, acestea s-ar fi manifestat deja
Deşi criza din Grecia a afectat deja o mare parte a zonei euro, contribuind astfel la deprecierea monedei euro, în restul continentului nu sunt vizibile încă efecte semnificative ale acestei situaţii. În ceea ce priveşte România, analiştii atrag atenţia asupra faptului că situaţia din Grecia nu va avea repercusiuni şi asupra ţării noastre.
Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană s-au întâlnit pentru a găsi o modalitate de a ajuta financiar Grecia, situaţia fiind atent monitorizată şi de către FMI, pregătit să răspundă în cazul în care se va apela la un astfel de ajutor.
În acelaşi timp, criza acută a economiei elene a dat naştere unor numeroase discuţii şi dispute internaţionale privind ajutorul pe care Uniunea Europeană ar trebui sau nu să îl acorde Greciei.
În acest context, analiştii casei de brokeraj X-Trade Brokers consideră că România nu va fi afectată în mod special, comparativ cu alte ţări, de problemele din Grecia şi subliniază faptul că dacă această ameninţare ar fi fost reală, agenţiile de evaluare nu ar fi ridicat recent perspectiva ratingului României. "Situaţia din Grecia a «explodat» public în ultimele săptămâni, dar deficienţele structurale sunt mai vechi; dacă ar fi fost să aibă anumite influenţe speciale asupra României, acestea s-ar fi manifestat deja. Dacă ameninţările ar fi fost reale, probabil că agenţiile de clasificare financiară nu ar fi ridicat recent perspectiva ratingului României'', a declarat, într-un comunicat, Victor Safta, directorul sucursalei din România a casei de brokeraj X-Trade Brokers. @N