Viitoarele asistente medicale care urmează să iasă pe porţile şcolilor din Piteşti sunt perfect pregătite pentru un sistem sanitar ideal. Străinii le vânează şi abia aşteaptă să le angajeze, pentru că şcoala românească sanitară e privită în continuare cu ochi buni.
Elevele Şcolii Sanitare Postliceale Carol Davila din Piteşti au simţit pe propria piele diferenţele dintre sistemul sanitar românesc şi cel occidental.. Programul Leonardo da Vinnci le-a oferit posibilitatea să compare cele două sisteme printr-o practică de câteva săptămâni în spitalele din Franţa.
“ Diferenţa este uriaşă. Spre exemplu, conceptual de nursing pe care-l studiem la şcoală, la noi nici nu se aplică. În plus, acolo, asistentul are un rol autonom şi un un cuvânt de spus. bÎn Franţa se lucrează în echipă, asistentul poate trece oricând pe fişa pacientului observaţiile sale iar opinia sa este luată în calcul. Nu se rezumă la a executa ordinele medicului. Iar în privinţa dotărilor, nu există grad de comparaţie. Oricine şi-ar dori să lucreze în astfel de condiţii.”, spune Roxana Ionescu, una dintre elevele care au făcut practică într-un spital din Bordeaux.
“Condiţiile sunt altele şi pentru pacient şi pentru asistent pentru că la ei sistemul sanitar e normat corespunzător: un asistent la cel mult 6-7 bolnavi, pe când la noi, unui asistent îi revin până la 30 de pacienţi sau poate chiar mai multpoate când se va reforma cu adevarat şi sistemul sanitar românesc vor ajunge şi noi la un nivel mai bun”, spune Elena Stănescu, coordonatorul proiectului.
Evaluarea viitoarelor asistente a constat în elaborarea unui plan de îngrijire pentru un pacient cu afecţiune medicală psihiatrică şi efectuarea unei intervenţii (tehnici) de nursing planificată..Validarea si certificarea cunoştinţelor şi competentelor stagiarului s-a concretizat in acordarea unui certificat EUROPASS MOBILITY.