„Pozițiile lui Antonescu și Ponta cred că sunt reacții de început, sunt președinți proaspăt aleși care vor să își fixeze statutul vizavi de Guvern. Doar că aici nu erau la Guvern. (...) Voi continua să invit independenții atât timp cât au fost recunoscuți în Parlament. Constituția mă obligă la consultarea inclusiv a independenților", a declarat președintele Băsescu.
Lezați de prezența grupului independenților la discuția cu președintele Traian Băsescu pe marginea modificării legii fundamentale, reprezentanții opoziției au făcut front comun și au părăsit încăperea imediat după cuvântul de deschidere al gazdei. „Noi nu putem sta în rând și la același rang de demnitate politică cu independenții", și-a justificat demersul Crin Antonescu, președintele PNL, primul partid care s-a retras. Liderul liberal a explicat că formațiunea sa este dispusă să discute separat subiectele propuse de președinte.
La rândul său, liderul PSD, Victor Ponta, a motivat că prin chemarea grupului independenților la Cotroceni președintele nu a respectat invitația făcută partidelor parlamentare. „Nu se punea problema ca președintele să își cheme susținătorii - un partid neînființat încă, dar creat până la urmă pentru a sprijini președintele și Guvernul actual, o formațiune parlamentară care nu are nici votul oamenilor și nici recunoașterea juridică, așa cum o cer legile României", a spus Ponta. Acesta a precizat că PSD a venit la consultări cu toată deschiderea și cu bună-credință, pregătind un material pe care i l-a înmânat lui Traian Băsescu, referitor la modernizarea statului, revizuirea Constituției și prioritățile le gislative ale partidului său.
Gestul PNL și PSD a fost imitat și de delegația PC, care a salutat coerența mesajului opoziției.
De ce are nevoie președintele de PSD și PNL
Dacă, pe de o parte, protestul celor trei partide taxează Președinția, car