Am văzut un titlu de ştire pe la noi, pe aici, şi m-am speriat, pentru o secundă, pentru că mi se părea imposibil: “Merkel vrea excluderea Greciei din zona euro”. E drept că ştirea originală e ceva mai temperată, în The Wall Street Journal: ‘Merkel spune că scoaterea din zona euro ar trebui să fie o opţiune”. Ar trebui să fie, o opţiune peste câţiva ani, spune cancelarul, dacă o ţară încalcă de mai multe ori regulile clubului. E de înţeles că Germania, după ce ţine în cârcă Uniunea Europeană, nu vrea să intervină în ajutorul fiului risipitor grec, dar de aici până la a vorbi de scoaterea unui stat din zona euro, e drum lung. Nici Germania nu este chiar cel mai bun exemplu de comportament în zona euro, fiind acuzată de balanţa comercială complet dezechilibrată cu ţările din sudul Europei.
Conform actualelor tratate, e practic imposibil să scoţi o ţară din zona euro. Asta a clarificat-o chiar şi Banca Centrală Europeană. Iar să schimbi tratatele este o muncă de Sisif, după cum ne-a arătat experienţa Tratatului de la Lisabona şi defuncta Constituţie europeană. Ar trebui, deci, ca Grecia să voteze pentru scoaterea sa din zona euro. Ceea ce nu se va întâmpla. Aşa că măslinele şi uleiul se vor cumpăra în continuare în euro la Atena. Iar noi ne putem întoarce liniştiţi la ştirea cu europarlamentarul Norica Nicolai în jacuzzi cu Lucian Mândruţă. Aţi văzut?
Am văzut un titlu de ştire pe la noi, pe aici, şi m-am speriat, pentru o secundă, pentru că mi se părea imposibil: “Merkel vrea excluderea Greciei din zona euro”. E drept că ştirea originală e ceva mai temperată, în The Wall Street Journal: ‘Merkel spune că scoaterea din zona euro ar trebui să fie o opţiune”. Ar trebui să fie, o opţiune peste câţiva ani, spune cancelarul, dacă o ţară încalcă de mai multe ori regulile clubului. E de înţeles că Germania, după ce ţine în cârcă Uniunea Europeană, nu vrea să i