Sute de hectare plantate cu viţă de vie sunt compromise în proporţie de până la 90 la sută din cauza gerului teribil. Stricăciunile provocate de vremea capricioasă au putut fi contabilizate abia la mijlocul acestei luni şi au generat şi un verdict: „este un an catastrofal pentru viticultura buzoiană".
Specialiştii de la podgoria din Pietroasele spun că după ce timp de doi ani s-au înregistrat aici condiţii de excepţie pentru culturile de viţă de vie, cele mai afectate soiuri sunt cele de masă.
„Producţia este compromisă în unele cazuri şi până la 90 la sută în cazul strugurilor de masă. Strugurii pentru vinificaţie au suportat puţin mai bine gerul năprasnic de peste minus 20 de grade care a persistat zile în şir. Cu toate acestea şi la aceste soiuri pagubele depăşesc 70 la sută. Pierderile noastre sunt de peste 10 miliarde de lei vechi", a declarat Alexandru Tomoiu, inginer şef în cadrul staţiunii viniviticole din Pietroasa.
Cercetătorii ştiinţifici spun că odată ce viţa de vie a fost grav afectată de îngheţ nu mai există nicio soluţie de salvare până la recolta viitoare.
" Nu există nicun fel de tratament chimic care ar putea să mai salveze ceva. Sigur că în ţările dezvoltate unde se investesc mulţi bani există o folie antigrindină care protejează şi în cazul îngheţului dar nu este cazul fermelor de la noi. Singura soluţie este tăierea cât mai scurtă a corzilor afectate şi pregătirea lor pentru recolta viitoare", a declarat cercetătorul ştiinţific Florica Gheorghe.
Vin pe stoc la Pietroasele
Paradoxal dar prăbuşirea producţiei de struguri prognozată pentru anul în curs nu dă în niciun fel peste cap planurile vinificatorilor pe termen scurt, ba dimpotrivă.
Producătorii de vin spun că în acest fel se pot aştepta la o creştere a preţului după ce timp de doi ani producţia foarte mare cumulată cu o scădere drastică a vâ