Guvernele din zona euro au anuntat ca sunt pregatite sa ajute Grecia prin acordarea unui sprijin financiar de urgenta, insa felul in care o vor face nu a fost prezentat in mod concret.
Politicienii din cele 16 state ce utilizeaza moneda euro au pus la punct o strategie privind acordarea unor imprumuturi de urgenta, in cazul in care masurile de austeritate adoptate de Grecia, in valoare de 4,8 mld. euro, nu vor reusi sa o indeparteze de buza prapastiei, scrie Bloomberg.
O suma concreta nu a fost propusa insa, iar singurul detaliu cunoscut este faptul ca guvernele din zona euro vor acorda imprumuturi directe, bilaterale, si nu garantii, potrivit Financial Times.
Intalnirea ministrilor a continuat ieri, cand s-a discutat reglementarea fondurilor de hedging si a CDS-urile, dar nu s-a ajuns la niciun acord privind aceste subiecte.
Germania va da bani doar in ultimul moment
Diferentele de viziune intre liderii europeni reflecta o Europa canalizata pe doua viteze. De o parte a baricadei se afla celelalte state din Europa de Sud, Comisia Europeana si, bineinteles, Grecia, care se tem ca Atena nu-si va putea refinanta datoriile in primavara. La polul opus, Germania si Franta, cele mai mari economii din Uniune, privesc cu reticenta ideea de a plati pentru greselile comise de greci. Germania, care ar fi nevoita sa participe cu o contributie importanta in ajutorul ce vizeaza Atena, insista ca nu isi va asuma niciun angajament cu privire la sprijinirea Greciei pana in momentul in care tara chiar va fi pe punctul de a intra in incapacitate de plata.
Ministrul elen de finante George Papaconstantinou a salutat initiativa oficialilor din zona euro, considerand ca aceasta este "o masura buna", in ciuda faptului ca inca planeaza incertitudini asupra sumei oferite si a conditiilor impuse.
Desi Grecia a reusit luna aceasta sa vanda obligatiuni in v