Din cele 1.500 de plângeri depuse de angajaţi, anul trecut, la ITM Braşov, 70% se referă la suprasolicitare şi neplata orelor suplimentare
Abuzurile angajatorilor cu privire la timpul de lucru şi de repaus au început să fie reclamate frecvent de angajaţi. După ce o femeie din Bucureşti a decedat din cauza urma suprasolicitării, inspectorii ITM au făcut publice cazuri asemănătoare înregistrate la Braşov, care însă nu au ajuns la în atenţia publicului.
„Pe lângă suprasolicitare, angajatorii reclamă la ITM faptul că angajatorii îşi constrâng angajaţii să efectueze ore suplimentare fără a-i recompensa în bani sau zile libere. Nu le acordă repausul săptămânal, concediul de odihnă şi sporul pentru munca de noapte”, a declarat Bogdan Roman, directorul Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Braşov.
Urmează controale
Abuzurile angajatorilor cu privire la nerespectarea timpului de lucru şi a celui de repaus sunt în atenţia inspectorilor ITM. „În urma controalelor efectuate s-a stabilit ca angajaţii efectuau ore suplimentare peste limita permisă de lege fără a le fi recompensate în vreun fel, nu le era acordat repausul săptămânal în zilele de sâmbătă şi duminică, nu primeau sporuri pentru munca de noapte şi nu primeau concediu de odihnă”, a declarat şi Doina Jucalea, director adjunct ITM Braşov. Ea a anunţat că în perioada ce urmează se vor efectua controale pe această tematică.
Potrivit legii în vigoare, angajaţii ar trebui să lucreze 40 de ore pe săptămână, iar nerespectarea prevederilor legale cu privire la muncă suplimentară, a repausului spatamanal şi a muncii pe timp de noapte este considerată contravenţie şi se sancţionează cu amenzi de 1500 la 3000 lei.
Orele suplimentare = voluntariat?
Din cele 1.500 de plângeri depuse de angajaţi, anul trecut, la ITM Braşov, 70% se referă la neplata orelor suplimentare.