S-a născut în Cluj-Napoca, a copilărit în Botoşani, a făcut facultatea la Iaşi, dar a ales să trăiască pentru tot restul vieţii în Thailanda. Aceasta este pe scurt povestea lui.
Când mai toţi tinerii visau să ajungă în Occident, Horaţiu Stan a preferat îndepărtata Asie, unde a fost angajat ca profesor de ştiinţe şi Engleză la un colegiu, unde predă şi acum.
„Am fost atras de mirajul Asiei“, spune el scurt. A plecat din ţară imediat după facultate pentru a scăpa de armată şi de 13 ani s-a stabilit în Thailanda, unde s-a căsătorit şi are doi copii.
„Ca să nu fac armata, am cumpărat un bilet de avion dus-întors cu destinaţia Bangkok. Viza a fost o formalitate. Aşa m-am trezit de unul singur într-un oraş imens dintr-o ţară asiatică, de care doar citisem prin cărţi şi internet“, îşi aminteşte tânărul.
A apelat la călugări
Viaţa lui Horaţiu bate orice film de aventură şi asta pentru că a trebuit să se adapteze din mers cu obiceiurile orientale. Primul contact cu Thailanda i-a lăsat impresia că va muri de foame. „Sperasem să găsesc o slujbă în industria hotelieră. Se căuta doar personal cu experienţă, cu studii de specialitate, cunoscători ai câtorva limbi străine, de preferat chineza şi japoneza. Aşadar, nu aveam nicio şansă. Locuiam pe o stradelă foarte animată, Kao San Soi, un mozaic de specificuri culturale“, îşi aminteşte Horaţiu. Nu ştia limba şi nu avea nicio şansă să-şi găsească un loc de muncă. Pentru a-şi salva pielea, a apelat la mila unor călugări budişti.
„După o săptămână de la sosire m-am refugiat într-un templu budist. Am tocit o groază de chestii în limba pali şi sanscrită ca să fiu hirotonisit. Am fugit din templu exact înainte de ceremonia oficială“, spune Horaţiu.
Un ziar i-a schimbat viaţa
Norocul i-a sărit în cale sub forma unui ziar în limba engleză. „La rubrica anunţuri-recrutări