În Thailanda, Guvernul se află sub presiunea unei susţinute mobilizări a "cămăşilor roşii", cum sunt numiţi opozanţii care vor plecarea de la putere a actualului prim-ministru. Pentru a sensibiliza opinia publică internă, dar şi internaţională, opozanţii thailandezi au recurs la un gest unic până în prezent în istoria luptelor politice : ei au răspândit în capitala ţării, Bangkok, în jur de trei sute de litri din propriul lor sânge.
În Thailanda, Guvernul se află sub presiunea unei susţinute mobilizări a "cămăşilor roşii", cum sunt numiţi opozanţii care vor plecarea de la putere a actualului prim-ministru. Ei cer printre altele alegeri anticipate şi recurg la gesturi simbolice pentru a-şi susţine doleanţele.
Pentru a sensibiliza opinia publică internă, dar şi internaţională, opozanţii thailandezi au recurs la un gest unic până în prezent în istoria luptelor politice : ei au răspândit în capitala ţării, Bangkok, în jur de trei sute de litri din propriul lor sânge. Mai mulţi litri de sânge au fost vărsaţi şi în faţa reşedinţei premierului Abhisit Vejajiva. Un avertisment clar, deci : "cămăşile roşii" ţin să spună că sunt gata să moară pentru cauza lor, dar - mai spun ei - sângele lor este şi o ofrandă, prin care doresc să arate că îşi iubesc ţara şi că sunt sinceri...
Aceste "cămăşi roşii" sunt mai ales thailandezi din zonele rurale, care consideră că actualul prim-ministru a ajuns la putere în 2008 prin manevre politice parlamentare şi cer revenirea la putere a fostului premier, Thaksin Shinawatra, aflat în prezent în exil. Acesta din urmă a fost răsturnat de la putere în 2006, în uma unei lovituri de stat, după ce a fost acuzat de abuz de putere.
La originea acestei crize politice pare să fie însă mai degrabă profunda diviziune care există în sânul societăţii thailandeze, între populaţiile rurale, care îl idolatrizează s-ar părea pe fostul pr