Îmbătrânirea şi reducerea populaţiei în spaţiul UE sunt motivele pentru care vom ieşi la pensie „la sfântu’ aşteaptă“. Experţii susţin că actuala criză va fi depăşită de 10 ori ca intensitate de o viitoare criză a pensiilor, dacă statele membre nu se vor mobiliza să îşi modifice sistemele de pensii.
Prelungirea vârstei de pesionare, nu numai în România, ci şi în alte ţări europene, a încins spiritele aproape peste tot unde s-a pus în discuţie. Văzută ca o măsură nedreaptă de către cei vizaţi şi delicată de către guverne din cauza nepopularităţii ei, prelungirea vârstei de pensionare pare inevitabilă. Este, în esenţă, concluzia unui raport al Parlamentului European, publicat în ianuarie, acest an.
Citiţi şi:
„Decreţeii" salvează sistemul de pensii
Miniştrii lui Boc se apucă de strategii
O prognoză alarmantă
Îmbătrânirea şi reducerea populaţiei în spaţiul UE ar putea avea un impact de circa 10 ori mai grav asupra economiilor statelor comunitare prin comparaţie cu actuala criză financiară globală, afirmă experţii europeni în raportul amintit. În consecinţă, reformarea sistemelor publice de pensii şi stimularea celor private a devenit o urgenţă în statele UE. Printre măsurile neapărat necesare, raportul recomandă şi creşterea vârstei de pensionare.
Criza economică a distras atenţia guvernelor de la problemele pe termen lung. În unele ţări UE, reformele au fost stopate sau chiar întoarse din drum, din cauza protestelor pe care le-au provocat. Alte ţări au întârziat sau au amânat reforma pensiilor, preferând să se împrumute pentru a menţine sistemele actuale.
Toate aceste decizii vor avea însă efecte adverse devastatoare, deoarece fac „reformele necesare din viitor mai costisitoare şi mai dificil de realizat", afirmă experţii Uniunii Europene, care au analizat sistemele de pensii şi perspectivele demografice ale celor 27 de s