Câştigau zeci de mii de euro pe lună, deveniseră staruri peste noapte, aveau lumea la picioarele lor. Astăzi se luptă pentru supravieţuire. Vor rezista agenţii imobiliari în faţa recesiunii?
Când a renunţat la serviciul sigur şi călduţ din cadrul armatei pentru un job mai palpitant şi mai bine plătit, Dumitru Preoteasa (42 de ani) nu anticipa cutremurul devastator din piaţa imobiliară. Din cupa dulce a victoriei a gustat simbolic, atât cât i-au mai permis cele trei luni de efervescenţă imobiliară de la mijlocul anului 2008. Obişnuit cu viaţa dură din armată, Dumitru este printre puţinii agenţi imobiliari pe care criza financiară nu i-a înghiţit deocamdată şi pariază inocent că va reuşi în această meserie.
Totuşi, care sunt şansele lui de supravieţuire când dezvoltatorii şi-au deschis propriile birouri de vânzări pentru a elimina pierderile ce rezultau din colaborarea cu agenţiile imobiliare, iar proprietarii preferă să se ocupe singuri de tranzacţii?
Criza financiară a lăsat deja peste 30.000 de agenţi imobiliari fără job. Blocajul pieţei imobiliare în combinaţie cu impozitul forfetar s-a dovedit a fi letal pentru cel puţin 7.000 de agenţii (dintr-un total de 10.000), dintre care 2.000 funcţionau în Bucureşti. Aşa se face că agenţiile care rezistă încă pe baricade nu au mai mult de doi angajaţi, care, în cele mai multe cazuri, sunt chiar proprietarii.
PE VIAŢĂ ŞI PE MOARTE. Pentru a reuşi să vândă măcar un apartament în fiecare lună (ce coşmar!), Dumitru se bazează în special pe disciplina pe care „a exersat-o" în armată. A conştientizat că trebuie să se apere, de fapt, de anunţurile publicitare cu mesajul „proprietar vând apartament - exclus intermediarii", care au invadat site-urile de anunţuri imobiliare. Deşi i-a fost greu, a înţeles în cele din urmă că oamenii nu vor să mai negocieze cu agenţii care doar îi pun faţă-n faţă pe vânzăto