Revenirea industriei româneşti pe plus nu va fi liniară, iar sectorul va înfrunta noi scăderi în perioada următoare, avertizează Thierry Le Gall, şeful ArcelorMittal Galaţi. Cea mai mare parte a creşterii industriale din ultimele luni este datorată exporturilor către pieţele care au ieşit mai rapid din recesiune.
Industria a devenit în această perioadă sectorul de referinţă pentru procesul de ieşire a României din criză, Guvernul sperând ca cifrele în urcare din ultimele patru luni să fie un catalizator pentru întreaga economie.
Ultimele date statistice arată că, în ianuarie, comenzile industriale au crescut cu 16% faţă de aceeaşi lună din 2009. La AcelorMittal Galaţi, cel mai important combinat siderurgic din România, producţia de oţel este în prezent mai scăzută cu 35-40% faţă de 2008, anul de vârf, după un maxim al reculului de peste 60% consemnat la mijlocul anului trecut. „Situaţia se îmbunătăţeşte atât ca volum, cât şi ca preţuri. Trebuie să rămânem productivi, chiar dacă cererea nu este încă atât de mare", a declarat ieri Thierry Le Gall, CEO al ArcelorMittal Galaţi, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul".
El a subliniat că revenirea cererii depinde în mare parte de situaţia economică internaţională, amintind problemele din Grecia, având în vedere faptul că 80% din producţia de la Galaţi ia drumul exportului în ţări precum Turcia, Orientul Mijlociu şi Balcani. „Două treimi din vânzările noastre sunt în Turcia, aceasta fiind piaţa care îşi revine cel mai repede din punctul nostru de vedere. Vom continua creşterea cu suişuri şi coborâşuri, dar nu vor mai fi atinse minimele de anul trecut", susţine Le Gall.
Piaţa internă scârţâie
Pe piaţa internă, livrările sunt încă la un nivel destul de scăzut, în condiţiile în care sectorul de construcţii navale, mare consumator de tablă groasă, este practic paralizat. În schimb, în construcţ