Majoritatea spitalelor din ţară au rămas fără heparină sodică, un anticoagulant fără de care aparatele de dializă nu pornesc, susţin medicii.
Substanţa se mai foloseşte în chirurgia cardiovasculară, însă în acest caz poate fi înlocuită cu alte anticoagulante. Mureşeanul Gergely Marian a primit, ieri, ultimele două doze din medicamentul care îi ajută rinichii să funcţioneze.
Nevoie urgentă
„Am probleme cu rinichii de aproape un an şi am venit să fac dializă. Îmi era foarte rău, dar după dializă mă simţeam bine", povesteşte pacientul. Peste 130 de mureşeni au nevoie urgentă de acest medicament. Spitalul Judeţean Cluj nu mai are încă din ianuarie heparină. „Noi am înlocuit substanţa cu un produs asemănător. Partea proastă este că dacă heparina costa 5 lei, acest produs cu efect anticoagulant folosibil şi în cazurile acute costă 100 de lei", a declarat Anca Cerghizan, directorul ajunct al Spitalului Judeţean Cluj.
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a cerut societăţii UNIFARM soluţii pentru rezolvarea problemei legate de lipsa heparinei din spitale. Medicamentul lipseşte din unităţile spitaliceşti pentru că singura companie farmaceutică importatoare de heparină din România, compania A&A Medical, a dublat preţul unei doze din acest medicament. Reprezentanţii ministerului susţin că această problemă se va rezolva în maximum două-trei zile. Aceasta nu este însă singura substanţă care lipseşte din spitalele româneşti.
Criză de vaccinuri
Şi rezervele de vaccinuri împoriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive (DTP) sunt pe sfârşite. Situaţia este şi mai gravă în cazul vaccinului împotriva tuberculozei. De mai mult de o lună, nou-născuţii mureşeni nu au mai fost vaccinaţi împotriva TBC. „Dacă nu este administrat în primele două luni de viaţă, teoretic, copiii nu păţesc nimic, dar imunitatea acestora este aproape zero, astfel încât pot cont