O israeliancă riscă să fie ucisă de propria familie din cauza unui costum de baie. În primii zece ani după al doilea război mondial Securitatea a ucis zece mii de români care nu doreau să îmbrătiseze comunismul. Departe de România, tocmai în Ecuador americanii au fost dati în judecată pentru că extrag titei dar defrisează si poluează pădurile amazoniene. Sunt numai trei dintre problemele cu care se confruntă divesi oameni din lumea întreagă tratate în trei din documentarele care vor fi prezentate în cadrul festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului One World România. Cea de-a treia editie se desfăsoară sub motto-ul „Alege să-ti pese!", proiectiile celor 35 de filme începând astăzi în cinematografele Eforie, Union, Elvira Popescu si Noul Cinematograf al Regizorului Român (Muzeul Tăranului Român).
Vietile altora
Praga - un oras în care traficul seamănă foarte mult cu cel din Bucuresti. Aerul este de nerespirat, trotuarele sunt blocate de masini, pietonii sun furiosi că trebuie să se strecoare printre masini, biciclistii nu-si găsesc locul, iar soferii sunt nervosi că nu au unde parca. Regizorul documentarul ceh „Auto*mat" (2009), încearcă să tragă un semnal de alarmă în ceea ce priveste traficul praghez. Documentarul rulează pe 18 martie, de la ora 18.00 si pe 20 martie, de la ora 22.30, la Cinema Eforie.
Documentarul americanului Joe Berlinger, „Crude"/„Titei" (2009), ne prezintă în amănunt cazul „Cernobîl din Amazon" si procesul intentat de aproape 30.000 de ecuadorieni companiei petroliere americane Chevron (fostă Texaco), devenit între timp cel mai mare proces pe probleme de mediu. Distrugerea si poluarea pădurilor amazoniene, plus efectele contaminării cu deseuri toxice (leucemie, cancer si boli de piele), adică „Cernobîl din Amazon", sunt analizate în acest film din toate unghiurile, din perspectiva companiei americane, di