Numai 2 din 10 români consideră că situaţia lor financiară se va îmbunătăţi în acest an
Nu mai puţin de 6 din 10 români au declarat în februarie că o duc prost din punct de vedere financiar, în creştere cu 10% comparativ cu acelaşi interval din anul trecut. Cel puţin aceasta este una dintre concluziile unui studiu realizat de GfK România. Anul trecut a fost una dintre cele mai pesimiste perioade pentru opinia publică din România, reducerea veniturilor fiind resimţită puternic, arată realizatorii analizei.
La polul opus se află categoria celor care declară că veniturile lor s-au îmbunătăţit comparativ cu un an în urmă. Ponderea acestora a scăzut însă de la 13% în februarie 2009 la 7% în februarie 2010, arată GfK România. În ce priveşte evoluţia situaţiei lor financiare, părerile participanţilor la studiu diferă. Patru din zece români consideră că veniturile lor vor rămâne aceleaşi, iar tot atâţia spun că se aşteaptă ca acestea să scadă. Numai 2 din 10 români ar băga mâna în foc că situaţia lor financiară se va îmbunătăţi în acest an.
Fără bani deoparte
Nici în ce priveşte economisirea şi încrederea în stabilitatea locului de muncă nu stăm bine. Aproximativ trei sferturi dintre români cred că nu este momentul potrivit pentru a economisi, iar 84% nu se aşteaptă să pună bani deoparte în cursul acestui an, arată o altă concluzie a sondajului menţionat.
"Responsabilă pentru această atitudine ar putea fi, printre altele, evoluţia preţurilor. 72% dintre români cred că preţurile au fost mai ridicate în februarie 2010 faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, iar trei sferturi din populaţie estimează că preţurile se vor mări pe parcursul acestui an cel puţin în acelaşi ritm ca până acum", menţionează realizatorii sondajului.
Pe de altă parte, românii au în continuare temeri mari când vine vorba de stabilitatea locului de muncă. La fel ca şi