Televiziunea franceză a lansat o dezbatere publică despre puterea ei de manipulare, difuzând documentarul "Jocul cu moartea", prezentat sub forma unei emisiuni-concurs, în timpul căreia concurenţii dovedesc o atât de mare obedienţă, încât acceptă să tortureze pe unul dintre invitaţi. Documentarul realizat de Christophe Nick a transpus de fapt în domeniul televiziunii experimentul efectuat de Stanley Milgram, la Universitatea Yale, în 1960.
Televiziunea franceză a lansat o dezbatere publică despre puterea ei de manipulare, difuzând documentarul "Jocul cu moartea", prezentat sub forma unei emisiuni-concurs, în timpul căreia concurenţii dovedesc o atât de mare obedienţă, încât acceptă să tortureze pe unul dintre invitaţi.
Documentarul realizat de Christophe Nick a transpus de fapt în domeniul televiziunii experimentul efectuat de Stanley Milgram, la Universitatea Yale, în 1960
Acel material a avut scopul de a descifra mecanismele prin care populaţia germană a fost atât de supusă în faţa doctrinei naziste.
Revenind la documentarul lui Nick: pentru acest experiment, 80 de voluntari, care nu au participat niciodată la o emisiune-concurs de televiziune, au fost recrutaţi pentru a participa la filmările-test pentru o nouă emisiune de divertisment.
Scopul acestei emisiuni consta în supunerea unui concurent - în realitate un actor - la o serie de întrebări.
Pedeapsa - şocuri electrice tot mai mari, începând de la 80 de volţi şi ajungând până la 460 de volţi.
La fiecare răspuns greşit, publicul, alcătuit din persoane care nu au fost prevenite în legătură cu scopul real al experimentului, striga "pedeapsă" şi un şoc electric era aplicat concurentului.
Rezultatul? 80% dintre cei care puneau întrebările au mers până la capătul jocului, pe măsură ce acesta devenea o veritabilă şedinţă de tortură.
Doar 16 concurenţi au aban