Mediul de afaceri ar trebui să pună mai multă presiune asupra Guvernului pentru reducerea termenelor de plată la achiziţiile de bunuri, a declarat ieri avocatul Gabriel Biriş, partener în cadrul firmei Biriş-Goran. Biriş a susţinut în cadrul semninarului că statul accentuează criza prin termene de plată nerealiste. "Cum poţi să îţi desfăşori activitatea dacă facturile îţi sunt achitate târziu, chiar la 9 luni, cum se întâmplă în sectorul farmaceutic. Extinderea termenelor de plată decisă anul trecut pune o mare povară asupra companiilor. Ştiţi cum este în cazul Poloniei, care nu a fost afectată de criză? Termenul de plată la ei este de 9-15 zile", a punctat Biriş.
Pe de altă parte, Gabriel Biriş a mai spus că unii dezvoltatori imobiliari ar putea intra în faliment la cererea autorităţilor locale, din cauza neachitării impozitelor pe clădiri, care sunt foarte mari. "Sunt aproape sigur că autorităţile locale vor cere falimentul dezvoltatorilor imobiliari care nu îşi pot plăti impozitul local pe clădiri, de 1,5%", a precizat Biriş.
El a adăugat că în condiţiile crizei, odată cu scăderea pieţei imobiliare, mulţi dezvoltatori nu au mai putut să îşi vândă apartamentele construite, din lipsa cererii, şi astfel ei sunt cei nevoiţi să achite impozitul pe clădiri. "Dacă ai 100 de apartamente nevândute, trebuie să dai un apartament şi jumătate ca impozit", a exemplificat Biriş, adăugând că ar trebui ca şi apartamentele să fie considerate marfă în stoc, cum e cazul dealerilor auto, şi să nu fie plătit impozit pentru ele.
Mediul de afaceri ar trebui să pună mai multă presiune asupra Guvernului pentru reducerea termenelor de plată la achiziţiile de bunuri, a declarat ieri avocatul Gabriel Biriş, partener în cadrul firmei Biriş-Goran. Biriş a susţinut în cadrul semninarului că statul accentuează criza prin termene de plată nerealiste. "Cum poţi să îţi desf