Nu, nu este o gluma. Este o afirmatie cat se poate de serioasa. Si venita ca o consecinta directa a aplicarii legii. Iata, pe scurt, despre ce este vorba.
Problema este ca, in conformitatea cu Legea 14/2003 (legea partidelor politice), art. 25, orice modificare statutara trebuie comunicata Tribunalului Bucuresti care, la randul sau, examineaza si se pronunta in legatura cu aceasta in termen de 30 de zile de la data adoptarii acesteia.
Radierea din Registru Partidelor Politice
Ce se poate intampla in cazul in care nu sunt respectate prevederile art.25? Vedem imediat, in art.26:
"In cazul in care modificarile nu sunt comunicate conform art.25, alin.2 sau daca instanta a respins cererea de incuviintare a modificarii Statutului,iar partidul politic in cauza actioneaza in baza Statutului modificat,Ministerul Public va solicita Tribunalului Bucuresti incetarea activitatii partidului politic si radierea din Registru Partidelor Politice."
Sau, altfel spus: daca lucrurile raman neschimbate, in doar cateva zile PNL va oferi adversarilor politici sansa de a cere "incetarea activitatii partidului si radierea din Registru Partidelor Politice". Folosind o lege stramba si argumente cat se poate de legale.
Exista in clipa de fata o controversa juridica si statutara care,din perspectiva reglementarilor legislative actuale,ar putea genera consecinte,daca nu imprevizibile ,cel putin de neexplicat si in orice caz nejustificat.
Pentru a intra direct in datele problemei,facem trimitere,explicita, la prevederile art.25 alin.1 din Legea 14/2003. Conform dispozitiunilor acestui art.(alin.1),modificarea Statutului sau a programului politic poate avea loc in conditiunile prevazute de Statut. Se poate eventual replica,faptul ca respectivele conditiuni ale Statutului,astfel cum ele sunt reglementate in momentul de fata ,permit sau mai degraba accep