Profesor de electrotehnică de 30 de ani, Ioan Petruţ are la activ 43 de invenţii, dintre care 12 au fost deja brevetate.
De când se ştie, Ioan Petruţ a fost pasionat de fizică şi electrotehnică, ştiinţe care l-au ajutat să pună în practică invenţii încă din 1977. Prima invenţie realizată de profesor a fost o turbină eoliană pe care de atunci şi până în prezent, an de an, a completat-o cu alte componente, pentru a o face cât mai performantă.
Figurează în dicţionarul inventatorilor
Ioan Petruţ nu s-a dat niciodată bătut, iar nevoia de a-şi uşura munca în acţiunile pe care le întreprinde l-a determinat să realizeze zeci de invenţii. „Multe dintre invenţiile pe care le-am realizat de-a lungul timpului le am chiar în apartament, iar o parte le folosesc chiar şi de 30 de ani", mărturiseşte inventatorul. Printre acestea se numără aprinzătorul de aragaz, una dintre primele invenţii ale sale. „Realizarea invenţiei nu a fost una complicată. Este vorba despre un fir care vine din perete şi pe care l-am legat la siguranţa din apartament. În momentul în care trag firul spre ochiul de aragaz, acesta produce scântei şi se aprinde flacăra", explică Ioan Petruţ, care a apărut în urmă cu trei ani în Dicţionarul Inventatorilor Contemporani, cu 32 de invenţii, şi care are la activ peste 50 de diplome şi medalii la concursurile de specialitate.
Şi-a vândut singur invenţiile
Timp de 15 ani, a tot încercat să îşi valorifice invenţiile, făcând diverse oferte firmelor din ţară, însă a fost refuzat de fiecare dată. Astfel, inventatorul a decis că cel mai bine s-ar descurca pe cont propriu, promovându-şi invenţiile de unul singur. Aşa a reuşit să comercializeze o parte dintre realizările sale. Printre acestea se numără un capsator de capace, invenţie de pe urma căreia a obţinut 2.000 de lei, şi un aparat de brichetat rumeguş, care comprimă l