Veveriţele Degu (Octodon degus) sunt rozătoare originare din Chile, care fac parte din clasa Mammalia, ordinul Rodentia, familia Octodontidae. Ele pot fi nişte animale de companie simpatice, guralive, folosind multe tipuri de sunete pentru a comunica.
Dacă v-aţi hotărât să achiziţionaţi un astfel de animăluţ, trebuie să ştiţi că aceste veveriţe trebuie îngrijite cu responsabilitate. Înainte de a o aduce acasă, trebuie să-i cumpăraţi o cuşcă de metal cu gratii, căci un acvariu sau cuştile pentru hamsteri nu sunt cele mai indicate locuinţe pentru micuţele dumneavoastră prietene.
Simpaticele veveriţe ating la maturitate 170-300 g greutate, 25-40 cm lungime (inclusiv coada) şi au cozi lungi (10-12 cm) şi acoperite de blană, cu un smoc la capăt. Durata medie de viaţă în mediul lor natural este de unu-trei ani, dar în captivitate pot trăi cinci-zece ani, dacă sunt îngrijite corespunzător. Veveriţele Degu sunt animale sociabile şi în habitatul lor natural trăiesc în grupuri mari, de până la 90 de indivizi.
Aşa că ar fi bine să achiziţionaţi nu una, ci mai multe veveriţe, căci urăsc singurătatea. Această stare nu la va face bine, ele devenind deprimate şi prezentând un risc mare de îmbolnăvire. Ideal ar fi să formaţi perechi sau grupuri de femele ori de masculi, având grijă ca, în cazul perechilor, să-i ţineţi pe parteneri separaţi pentru a putea evita gestaţiile repetate.
Atenţie la hrană
Veveriţele Degu au nevoie de o dietă corectă, care să le menţină sănătatea. „Pentru hrănirea veveriţelor Degu puteţi folosi peletele pentru şinşila şi cele pentru porcuşorii de Guineea, disponibile în magazinele de specialitate. Ideal este să amestecaţi aceste tipuri de pelete în proporţii egale. Atunci când alegeţi peletele respective, verificaţi pe ambalaj dacă nu cumva conţin şi melasă. Această substanţă zaharoasă poate crea mari probleme de