Personalul insuficient al autoritatilor de management si greselile beneficiarilor in completarea cererii de rambursare sunt principalii factori care duc la intarzierea platilor din fonduri europene cu cateva luni peste termenul stabilit in contractul de finantare, spun autoritatile responsabile cu gestionarea fondurilor structurale.
"Problemele sunt de mai multe feluri: ale noastre, ale sistemului si vorbim aici de un dezechilibru intre volumul mare de proiecte, peste 5.000, si numarul redus de personal. Sunt si probleme ale beneficiarilor care sunt tipice pentru inceput. Greseli gasim in completarea cererilor de rambursare si de aceea ajungem sa solicitam documente suplimentare, clarificari care prelungesc termenele de plata", a declarat Catalina Melita, directorul Autoritatii de Management a Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (AM POS CCE), in cadrul unui seminar organizat de HotNews.ro.
Ea spune ca pana acum cea mai mare intarziere de plati catre beneficiari a fost de 5 luni. Conform contractului, plata ar trebui realizata in maximum 3 luni.
In cadrul AM POS CCE lucreaza 46 de oameni, autoritatea avand alocate 66 de posturi. Acestia gestioneaza peste 5.400 de dosare depuse de firme sau institutii publice. Pana la sfarsitul lunii februarie, circa 970 de proiecte cu o valoare totala de 0,9 mld. euro au primit decizii de finantare. POS CCE este unul dintre programele cu cel mai bun grad de absorbtie (10,68%).
Si la Autoritatea de Management a Programului Operational de Dezvoltare a Resurselor Umane (AM POS DRU) sunt blocate 38 de posturi, din 88 alocate. In cadrul programului au fost depuse in total peste 5.300 de proiecte, din care au primit acordul de finantare 591 cu o valoare totala de aproape 0,9 mld. euro. "Pe langa aceste proiecte pe care le au de evaluat, colegii din autoritate mai raspund si la zeci