Conducatorii celor cinci SIF-uri recunosc ca a venit vremea schimbarii, dupa ce ani la rand au preferat sa conserve activele istorice si sa se bazeze pe dividendele de la banci ca principala sursa de venituri, fiind presati si de cresterea influentei actionarilor odata cu mult-asteptata ridicare a pragului de detinere de la 1% la 5%. Ce reforme pun la cale sefii SIF-urilor si ce optiuni au pentru a pune capat dependentei fata de banci?
Achizitiile de actiuni intre SIF-uri, posibilitatea de a face majorari de capital alaturi de modificarile privind convocarea si constatarea cvorumului la adunarile generale ale actionarilor sunt principalele modificari pe care conducatorii SIF-urilor le negociaza in prezent cu arbitrul pietei de capital - Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).
"Trebuie sa ne dam seama ca lumea s-a schimbat si ca trebuie sa ne schimbam si noi", spune Ioan Cuzman, presedintele SIF Banat-Crisana (SIF1).
In rastimpul de cateva saptamani ramas pana la reluarea dezbaterilor in Comisia de buget-finante privind ridicarea pragului de detinere, conducatorii celor cinci SIF-uri poarta discutii cu CNVM pentru a modifica cadrul legislativ ce reglementeaza activitatea SIF-urilor. Cum ridicarea pragului de detinere din capital a unui investitor de la 1% la 5% pare tot mai probabila, discutiile dintre cele doua parti au crescut in intensitate in ultimele saptamani.
"In contextul dezbaterilor privind ridicarea pragului de detinere, am reactivat discutiile cu CNVM pentru a corecta cadrul legislativ. Schimbarile intervenite in mediul economic, necesitatea de a ne diversifica portofoliul si de a gasi alternative la fundamentarea bugetului de venituri si cheltuieli impun adaptarea cadrului de reglementare la noile realitati ale pietei. In acest sens, CNVM poarta discutii si cu reprezentantii brokerilor si cu cei ai administratorilor