Jurnaliştii televiziunii publice spaniole au mers la biserica ortodoxă din Castellon, oraş botezat "Mica Românie", pentru a afla reţeta şi semnificaţiile colivei, pe care au descris-o ca "simbol sacru".
Înainte de a ajunge la parohie, jurnaliştii au trecut şi pe la o patiserie românească, unde au urmărit cum se prepară covrigii, cozonacii şi colacii care se duc la biserică, apoi s-au oprit într-o bucătărie unde se pregăteau mâncăruri pentru un parastas. Aşa au putut aflat telespectatorii care sunt reţeta şi ritualul de pregătire a colivei. Jurnaliştii spanioli au precizat că preparatul din arpacaş are o valoare simbolică specială şi că, în general, este făcut de femeile mai în vârstă dintr-o familie.
Jurnaliştii au mers apoi la biserica din Castellon, pentru a urmări obiceiurile de parastas ale românilor, "singurii latini ortodocşi". Problema crizei economice a intervenit chiar şi într-un reportaj despre coliva românească.
O reprezentantă a asociaţiilor româneşti le-a declarat jurnaliştilor că românii nu pleacă din oraş, deşi şi-au pierdut locurile de muncă, pentru că e mai uşor să trăiască în Spania din şomaj şi ajutorul în alimente decât să se întoarcă în România.
Jurnaliştii televiziunii publice spaniole au mers la biserica ortodoxă din Castellon, oraş botezat "Mica Românie", pentru a afla reţeta şi semnificaţiile colivei, pe care au descris-o ca "simbol sacru".
Înainte de a ajunge la parohie, jurnaliştii au trecut şi pe la o patiserie românească, unde au urmărit cum se prepară covrigii, cozonacii şi colacii care se duc la biserică, apoi s-au oprit într-o bucătărie unde se pregăteau mâncăruri pentru un parastas. Aşa au putut aflat telespectatorii care sunt reţeta şi ritualul de pregătire a colivei. Jurnaliştii spanioli au precizat că preparatul din arpacaş are o valoare simbolică specială şi că, în general,