Produsele bio-organice reprezintă cea mai noua tendinţă în ceea ce priveşte modul de a trăi sănătos. Fie ca sînt alimente bio, produse cosmetice, produse de îngrijire, de curăţenie sau suplimente nutritive, acestea sînt compuse din plante şi ingrediente organice nemodificate genetic, cărora nu le-ua fost adaugate în compoziţie alte produse chimice. Planta bio se cultivă pe terenuri pe care nu a fost aplicat niciun îngrăşămînt chimic.
Produsele bio sînt ambalate fără conservanţi sau alţi substituenţi chimici. Industria agricolă bio se supune unei legislaţii speciale pentru certificare. Mai sănătoase, cultivate fără pesticide, vegetalele bio nu duc lipsă de atuuri. Dar, sînt ele oare benefice pentru organismul nostru?
Fructele şi legumele bio sînt mai bogate în antioxidanţi, care ne ajută să luptăm împotriva îmbătrînirii celulare. Această diferenţă se explică în mod simplu. Pentru a rezista în faţa agresiunilor (insecte, ciuperci ori alţi dăunători), un fruct sau o legumă trebuie să-şi întărească apărarea naturală. Roşia convenţională, de exemplu, nu are nevoie să facă un efort în acest sens. Azotul chimic care o ajută să se apere îi este furnizat de îngrăşăminte. Roşia bio, în schimb, îşi extrage azotul din sol, ceea ce îi sporeşte doza de antioxidanţi, de două sau trei ori mai mare decît la roşia convenţională.
« Toate fructele şi legumele reacţionează la fel. Dozele de antioxidanţi sînt de două, trei ori mai ridicate în bio decît în convenţional», explică Marie-Joseph Amiot-Carlin, director de cercetare la Inra (Institutul naţional pentru cercetare agronomică din Franţa) şi specialist în nutriţie umană. S-a demonstrate, de asemenea, că fructele şi legumele bio sînt un pic mai bogate în fier şi în magneziu, iar cartofii bio conţin mai multă vitamina C.
Hai să vedem dacă oamenii care consumă produse bio se simt mai bine decît ceilalţi. La Inra,