Circa cincinzeci de persoane, pompieri, salvamontişti, jandarmi montani dar şi angajaţi ai Serviciului de protecţie civilă a municipalităţii Petroşani au participat la exerciţiul derulat, marţi după amiază, de pompierii militari din Valea Jiului, în Staţiunea Turistică Parâng.
Pompierii au făcut o simulare cu privire la apariţia unui incendiu care s-ar produce la cabanele din munte şi au vrut să vadă cum pot interveni dat fiind faptul că nu pot ajunge în zona turistică cu autospecialele cu apă şi spună din cauza drumului închis pe timp de iarnă.
Aplicaţia vine şi ca urmare a deyastrului din staţiunea montană Rânca, de la începutul anului, când şase cabane au fost mistuite de un incediu puternic. „Exerciţiul a fost unul complex la care au luat parte circa 50 de persoane. Am indentificat sursele de apă pe care le-a putea utiliza în caz de nevoie însă acestea nu acoperă staţiunea în întregime. Am discutat şi cu cabanierii despre prevenire şi metodele de intervenţie dar şi cu jandarmii montani sau celelate autorităţi din staţiune. La exerciţiu a fost şi primarul municpiului Petroşani, ceea ce arată interesul autorităţilor locale pentru a preîntâmpina un dezastru în zona turistică Parâng”, a declarat cpt. Adrian Avram, comandantul Detaşamentului de Pompieri Petroşani.
O soluţie pentru zona turistică ar fi un post de pompieri în staţiune care să asigure permanenţa, dat fiind faptul că la aplicaţie au urcat cu singurul mijloc de transport, Telescaunul. Astfel pompierii, până să ajungă la locul incendiului au avut de mers cu instalaţia circa 25 de minute.
În urma simulării de marţi s-a mai constatat că în staţiune probabilitatea apariţiei un incendiu asemănător celui din Rânca este scăzută dar nu exclusă, dat fiind faptul că în Parâng, cabanele în mare parte sunt distanţate ceea ce nu înlesneşte propagarea focului.