Din acest motiv, investiţii precum Eco Heat la Braşov nu s-au putut derula aşa cum se stabilise iniţial
Începerea derulării unor proiecte precum Eco Heat la Braşov, ceea ce înseamnă investiţii în producerea de energie în cogenerare, a scos la iveală un vid legislativ care trebuie imediat completat. Primarul George Scripcaru spune că din acest motiv s-a decis înfiinţarea unui grup de lucru care să lucreze pe trei direcţii diferite, financiar, tehnic şi legislativ, astfel încât legislaţia să fie definitivată şi parteneriatele public-private în domeniu să poată fi derulate în condiţii optime. Din acest grup de lucru fac parte primarii municipiilor Braşov, Iaşi, Bacău şi Bucureşti, precum şi reprezentanţi ai ministerelor Administraţiei, Mediului şi Economiei, precum şi ai Institutului de Studii şi Proiectări Energetice, reprezentanţi ai comisiilor parlamentare şi specialişti ai Agenţiei Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
„Ne-am împărţit pe trei sub-grupuri de lucru - tehnic, financiar şi legislativ - în aşa fel încât în următoarea lună de zile să existe documentaţia pentru o propunere legislativă înaintată Parlamentului, de modificare a legii parteneriatului public-privat, care să dea posibilitatea celor care investesc în capacităţi de producţie să beneficieze de un bonus de 36% reglementat de ANRE şi să permită separarea capacităţii de producţie de partea de distribuţie, în aşa fel încât să se stimuleze investiţia în capacitatea de producţie”, ne-a explicat primarul George Scripcaru.
Noua legislaţie va prevede ca producătorii de energie termică şi electrică în cogenerare să beneficieze de o subvenţie de 36% din costurile de producţie şi transport, pentru a-şi amortiza mai repede investiţia, mai ales că este cunoscut faptul că în foarte multe cazuri costul de transport al energiei electrice depăşeşte costul de producţie. „S-