Directorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), Tudor Giurgiu, a declarat că municipiul Cluj-Napoca are şanse să devină capitală culturală europeană, dacă va pune accent pe TIFF, activităţile Teatrului Maghiar şi cele ale Fabricii de Pensule.
Tudor Giurgiu a declarat că argumentele municipiului Cluj-Napoca pentru a deveni capitală culturală europeană sunt puţine, dar puternice.
Citeşte şi O comedie germană deschide TIFF
EXCLUSIV Regizori de Oscar, invitaţi la TIFF 2010
„Un reprezentant al Festivalului Internaţional de Film Transilvania va fi prezent, între 22 şi 25 martie, la Bruxelles, la o dezbatere pe tema impactului capitalelor culturale europene. Suntem convinşi că argumentele Clujului sunt puternice, nu multe, dar puternice, nu îşi are sensul o competiţie cu alte oraşe din ţară, deoarece feedback-ul internaţional la evenimentele din alte oraşe din România este redus, Clujul nu are niciun fel de problemă, într-o astfel de construcţie, noi propunem 2021 anul în care să fie Cluj-Napoca o capitală culturală”, a spus Giurgiu, astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă.
Giurgiu a arătat că TIFF ar trebui să fie unul dintre evenimentele centrale ale proiectului privind capitala culturală europeană.
„Orice propunere trebuie să aibă un eveniment central, avantajul mare al Clujului este că există TIFF, dar cred că un lucru care ar trebui să dea de gândit celor care gândesc acest proiect este că sunt multe evenimente create de nişte oameni nebuni şi fără prea mare implicare a factorilor de decizie. Mă gândesc şi la Teatrul Maghiar din Cluj şi Fabrica de Pensule. Vor apărea oameni şi nume noi, dar singurii piloni ai acestei construcţii sunt aceste trei entităţi şi dacă se vor baza pe ei, proiectul va avea succes. Ca să ajungi la (statutul de, n.r.) capitală culturală europeană se vor face inspecţii din pa