"Vom publica pe site-ul ARB regulile comune privind mobilitatea conturilor, care au fost aprobate de Consiliul de Administraţie al ARB şi sunt în proces de avizare la BNR. (...) Noile reguli vor intra în vigoare la 1 aprilie, iar ulterior fiecare bancă membră a Asociaţiei trebuie să îşi pregătească procedurile operaţionale şi le aplice, în contextul în care se cunosc deja procedurile", a declarat Rotaru pentru Mediafax.
El a precizat că cinci bănci au anunţat deja că şi-au pregătit structura operaţională pentru aplicarea noilor reguli.
"Nu mă aştept la un efect foarte mare al acestor reguli, întrucât spre deosebire de alte state europene clienţii români au conturi deschise la mai multe bănci şi, în plus, nu există foarte multe conturi la care se utilizează serviciul de debit direct", a continuat Rotaru.
Comisia Europeană a anunţat, la începutul lunii noiembrie 2009, că la nivelul Uniunii Europeane toţi consumatorii, cu excepţia celor din România, au posibilitatea să-şi transfere mai uşor conturile de la o bancă la alta în cadrul aceluiaşi stat membru.
Conform principiilor comune pentru transferul conturilor bancare, adoptate în decembrie 2008 de sectorul bancar european, dacă un client vrea să-şi mute banii la altă bancă, aceasta din urmă va acţiona ca principal punct de contact şi îi va oferi asistenţă pe tot parcursul transferului.
Noua bancă va colabora cu cea veche spre a se asigura că plăţile periodice ale clientului, cum ar fi debitele directe şi ordinele de plată permanente, sunt transferate rapid şi fără probleme. În sfârşit, noua bancă va acorda asistenţă clientului la închiderea contului vechi şi la mutarea soldului în noul cont.
"Vom publica pe site-ul ARB regulile comune privind mobilitatea conturilor, care au fost aprobate de Consiliul de Administraţie al ARB şi sunt în proces de avizare la BNR. (...) Noile reguli vor i