Cineva s-a supărat pe bloggerii prea curioşi. Pe site-ul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale tocmai a apărut un comunicat de presă în care se menţionează sursele de finanţare şi câteva obiective ale strategiei e-România. “Nu e un simplu site, aşa cum s-a speculat” ne dă peste nas domnul ministru Gabriel Sandu. Bine, bine, domnule ministru, dar ştiam deja povestea asta cu interconectarea şi mutarea României cea multilateral dezvoltată pe net. Pe când să aşteptăm un raport clar din care să aflăm exact cum vor fi cheltuiţi banii? Imediat se face 2011 şi o să vrem să vedem cele “300 de servicii electronice operaţionale”. Din comunicat: Guvernul României a decis implementarea în regim prioritar a strategiei eRomânia şi identificarea surselor de finanţare pentru realizarea obiectivelor acesteia.
Suma de aproximativ 500 de milioane de euro estimată pentru implementarea strategiei aprobate de Guvern va avea următoarele surse:
- fondurile structurale puse la dispoziţia ţării noastre de Uniunea Europeană,
- alte tipuri de fonduri nerambursabile,
- parteneriate de tip public-privat,
- credite furnizor,
- credite de angajament, inclusiv sub formă specifică, direct legate de economiile făcute,
- concesiuni de servicii şi outsourcing. “Strategia eRomânia implică mai mult decât un simplu site sau portal, aşa cum s-a speculat. Este vorba despre interconectarea întregii administraţii publice din România, atât centrală cât şi locală, astfel încât să intrăm în rândul lumii din punctul acesta de vedere. Venim în întâmpinarea cetăţeanului pentru ca acesta să nu mai pieardă nici timp, nici bani pe la uşile instituţiilor publice. Economisim prin transparenţă totală banul public şi ajungem la nivelul la care putem accesa oricând, din orice loc informaţia corectă şi, nu în ultimul rând, sigură”, a afirmat ministrul Comunicaţiilor