Multe firme aflate in dificultate s-au grabit sa intre in insolventa, chiar daca acest lucru nu era necesar, deoarece nu si-au analizat atent situatia, afirma Cristian Petre, partener senior al casei de avocatura Danila Petre si Asociatii, unul dintre jucatorii importanti din domeniul insolventei.
Anul trecut casa de avocatura a inregistrat o crestere de 3-4 ori a dosarelor de insolventa, motiv pentru care intentioneaza sa se extinda in mai multe orase importante din tara, in prezent avand doar un birou in Bucuresti.
"Insolventa nu este intotdeauna cea mai buna solutie, exista cazuri cand s-a intrat in insolventa fara a fi necesar acest lucru. Reusita acestei proceduri depinde de la client la client si de relatia pe care acestia si-au stabilit-o cu debitorii. Un dosar de insolventa poate dura intre unu si trei ani", spune Petre.
Dosarele de insolventa au adus anul trecut mai mult de jumatate din veniturile Danila Petre si Asociatii. Petre nu a dezvaluit valoarea afacerilor in 2009, dar a precizat ca aceasta a urcat cu 50%.
"Departamentul nostru de litigii si insolventa nu este nou, il avem de peste zece ani. Era bine dezvoltat, cu oameni cu experienta, astfel incat ne-a fost usor sa preluam dosare odata cu cresterea numarului de insolvente din economie." In prezent pe plan local sunt deschise peste 30.000 de dosare de insolventa, 18.000 din acestea fiind declansate anul trecut.
"Daca in 2009 toate firmele incercau sa isi recupereze debitele, 2010 pare sa fie un an mai relaxat. Este posibila o revenire a economiei, dar acest lucru nu depinde de noi, ci de masurile luate de guvern."
Se extind in sapte orase
"O parte importanta a activitatii noastre sunt litigiile comerciale. Din cauza volumului foarte mare de litigii vrem sa extindem teritorial firma in sase-sapte orase din tara, fie prin birouri proprii, fie prin avocati colabor