România a primit o notă bună din partea pieţelor externe reuşind să împrumute, în martie, un miliard de euro cu scadenţă de cinci ani şi la un cupon de 5%, superior celui obţinut în 2008, de 6,5%. După aproape doi ani de la ultima emisiune de eurobonduri, România a împrumutat în martie 2010 un miliard de euro de la băncile străine. Oferta a fost subscrisă de cinci ori, iar randamentul total la scadenţă a fost de 5,17%, mai convenabil decât cel obţinut de Grecia, de 6,4%,
România a primit o notă bună din partea pieţelor externe reuşind să împrumute, în martie, un miliard de euro cu scadenţă de cinci ani şi la un cupon de 5%, superior celui obţinut în 2008, de 6,5%.
După aproape doi ani de la ultima emisiune de eurobonduri, România a împrumutat în martie 2010 un miliard de euro de la băncile străine. Oferta a fost subscrisă de cinci ori, iar randamentul total la scadenţă a fost de 5,17%, mai convenabil decât cel obţinut de Grecia, de 6,4%, ţară care are în prezent, în ciuda gravelor probleme financiare, un rating mai bun decât România.
„Cred că emisiunea este un succes. O dată din perspectiva sumei care este destul de importantă şi a doua oară pentru că este un cost rezonabil, mult mai bun decât cel pe care ar fi putut să-l obţină România anul trecut, de exemplu“, afirmă Ionuţ Dumtru, economist şef Raiffeisen Bank. În opinia acestuia, percepţia investitorilor asupra României s-a îmbunătăţit în special datorită respectării acordului cu Fondul Monetar Internaţional şi a îndeplinirii ţintelor macroeconomice.
Semnalul că România începe să recâştige încrederea investitorilor externi a fost dat în ultimele două săptămâni de agenţiile de evaluare Fitch şi Standard&Poor‘s care au schimbat perspectiva de rating a ţării de la negativă la stabilă.
Perspectivă stabilă pentru România
Standard&Poor‘s apreciază că Guvernul a făcut eforturi pentru