Eşti manager şi ai încheiat o poliţă obligatorie de răspundere profesională ieftină. Cu certitudine ai făcut o afacere proastă. S-ar putea ca asigurarea să nu acopere nici măcar onorariul unui avocat.
Chiar dacă acum conduci o afacere de succes şi te simţi infailibil, nu poţi şti când se întoarce roata. Fereşte-te de deciziile neinspirate care ar putea să-ţi distrugă cariera, să-i pună pe jar pe acţionari şi să-ţi reducă la tăcere afacerea!
O poliţă de răspundere civilă pentru administratori şi directori executivi ar fi o soluţie. Negociază cu acţionarii (compania este cea care trebuie să-ţi plătească asigurarea) valoarea sumei asigurate. Cea cea mai mare greşeală pe care o poate face o companie care încheie o asigurare de răspundere civilă pentru manageri este ca poliţa să fie simbolică, să nu acopere, de fapt, niciun risc.
Aşadar, nu accepta o poliţă cu o sumă asigurată de doar 5.000 de euro. Ar mai trebui să ştii că poliţa are limite clar stabilite.
Iată ce riscuri nu sunt asigurate:
1. nerespectarea de către manager a hotărârilor adunării generale a acţionarilor ori depăşirea mandatului de administrare;
2. prejudicii provocate prin neatingerea obiectivelor propuse prin planul de afaceri sau ca urmare a insolvabilităţii societăţii administrate;
3. actele sau faptele managerului care depăşesc limitele impuse prin obiectul de activitate al societăţii;
4. plângerile depuse de acţionari care reprezintă un anumit procent din capital (mai mult de 20%);
5. prejudicii care rezultă din nepăstrarea secretului profesional.
Aurelia Cionga, vicepreşedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, ştie foarte bine la ce riscuri se expune din cauza poziţiei pe care o ocupă. Ea şi-a pus la adăpost echipa de manageri. A încheiat un pahcet de asigurări complex pentru toate unităţile Raiffeisen Bank încă din 2004.
Vă înt