Până acum, zona euro avea puține șanse de supraviețuire pentru că impunea Germaniei prea multe constrângeri. După scandalul deficitelor bugetare, lucrurile par să se fi răsturnat. Acum, zona euro este în pericol tocmai pentru că Germania a căpătat prea multă putere, este concluzia unei analize a think-tank-ului american Stratfor: „Mitteleuropa redux".
Poziționarea central-europeană, între Rusia și Franța, a făcut Germania vulnerabilă, de-a lungul istoriei, la un atac simultan al celor două puteri. Asta a determinat Germania să încerce trei „lovituri preventive", scrie Stratfor. În 1871, 1914 și 1939. Doar în primul caz, războiul franco-prusac, strategia a avut succes.
După al doilea război mondial, câștigătorii au înțeles nevoile Germaniei și i-au croit o haină nici prea strâmtă, dar nici prea largă. Comanda militară s-a mutat la NATO, comanda economică s-a mutat la UE, însă piețele s-au deschis pentru surplusul tehnologic al Germaniei.
Capcana banilor ieftini
Înființarea zonei euro trebuia să închidă cercul și să tempereze tendințele de apreciere a mărcii în favoarea nevoii de credite ieftine a statelor mai sărace sau mai risipitoare, în special din așa-numitul „Club Med": Grecia, Portugalia, Spania și Italia.
Țările supertehnologizate, de talia Germaniei, au nevoie de dobânzi mari pentru a atrage investiții, dar pot suporta și o apreciere a monedei. În vârful lanțului trofic al economiei poți rămâne competitiv chiar și cu prețuri mai mari.
În schimb, țările cu o productivitate redusă au nevoie de credit ieftin pentru a compensa calitatea slabă prin volume mari. Un timp, lucrurile au funcționat bine. Până când, în doar zece ani de euro, statele s-au înecat în creditul ieftin și s-au transformat din „Club-Med" în „PIGS".
Germania răstoarnă masa
În aceiași zece ani, germanii au muncit în tăcere pentru a acoperi găurile