Datele au fost prezentate la o dezbatere cu medici şi preoţi. Cele mai multe întreruperi de sarcină din ţară au loc în maternităţile din regiunea de nord-est a ţării, arată un raport realizat de Uniunea Europeană.
Medicii şi preoţii ieşeni s-au transformat preţ de trei ore, luni seară, în apărătorii dreptului la viaţă a pruncilor, în cadrul dezbaterii „Avortul-între libertatea procreaţiei şi drepturile fiinţei nenăscute“, care s-a desfăşurat la Universitatea de Agronomie „Ion Ionescu de la Brad“ din Iaşi.
„O libertate care aduce atingere altei persoane nu mai este o libertate. Nu putem să nu sesizăm contradicţia dintre dreptul mamei de a lua o decizie şi dreptul pruncului la viaţă“, a afirmat Vasile Astărăstoae, rectorul Universităţii de Medicină din Iaşi.
Mai mult, specialiştii în medicină şi în teologie au ţinut să dezbată împreună cu studenţii de la Agronomie, nu doar implicaţiile morale ale femeilor care decid să avorteze, cât şi recordul negativ înregistrat în regiunea de nord-est a ţării la numărul de chiuretaje.
„Un chiuretaj este o crimă, dar şi o traumă. Ţara noastră a înregistrat din păcate un record negativ în această privinţă. Potrivit unui raport realizat la nivelul Uniunii Europene, România este pe locul trei în UE, după Marea Britanie şi Franţa, la numărul de avorturi. Din păcate, la nivelul ţării femeile din regiunea Moldovei fac cele mai multe întreruperi de sarcină“, a spus preotul Ioan Cristinel Teşu, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi.
Potrivit preotului, barometrul european arată că 28% din românce au făcut cel puţin un avort, 35% au suferit câte două întreruperi de sarcină, iar 30% din femeile chestionate au făcut între 3 şi 5 chiuretaje. Femeile trebuie să fie atente şi la metodele contraceptive.
„Majoritatea metodelor sunt invazive, ele atacă organismul. Fi