Este vorba despre produsele compensate, eliberate pe bază de reţetă. Tot de luna viitoare se schimbă şi listele de medicamente compensate. Adică va fi compensat cel mai ieftin produs din fiecare categorie, diferenţa urmând să fie suportată de pacient. Preşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor de Medicamente spune la RFI că pacienţii care vor dori medicamente eficiente vor scoate din buzunar de până la 9 ori mai mult. (audio).
Este vorba despre produsele compensate, eliberate pe bază de reţetă. Tot de luna viitoare se schimbă şi listele de medicamente compensate. Adică va fi compensat cel mai ieftin produs din fiecare categorie, diferenţa urmând să fie suportată de pacient.
Majorarea de preţ a medicamentelor compensate vine ca urmare a actualizării preţurilor la un nou curs valutar – 4,25 de lei pentru un euro.
E valoarea luată în calcul la stabilirea bugetului pe anul acesta, iar modificarea e cuprinsă în contractul-cadru pe anul 2010, aprobat de Ministerul Sănătăţii.
O altă schimbare se referă la clasificarea medicamentelor. De la 1 aprilie, va fi compensat cel mai ieftin produs din fiecare categorie. Dar medicamentul cel mai ieftin nu e întotdeauna şi cel mai eficient, aşa că va creşte contribuţia pacienţilor.
Preşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor de Medicamente spune la RFI că pacienţii care nu au bani pentru coplata tratamentului, vor primi medicamente ieftine şi ineficiente, iar ceilalţi vor scoate din buzunar de până la 9 ori mai mult decât în prezent (audio).
Dan Zaharescu adaugă că de cele mai multe ori medicamentele cel mai ieftine sunt cele vechi, introduse în practică în urmă cu 30-40 de ani şi care nu mai sunt utilizate pe scară largă.
Decizia ar putea reprezenta economii pe termen scurt la bugetul Ministerului – care va compensa valori mai mici – dar, pe termen, lung înseamnă costuri suplimentare în