Holcim Romania, subsidiara locala a grupului elvetian Holcim, estimeaza o scadere de 5% a cifrei de afaceri, pana la 237 mil. euro, insa elvetienii afirma ca au incredere in piata locala pe termen lung si exclud un eventual exit din Romania.
Compania a inregistrat anul trecut o scadere de 33% a cifrei de afaceri, pana la 250 mil. euro, depasind si cele mai pesimiste previziuni de la inceputul anului trecut, cand Markus Wirth, CEO-ul Holcim, estima o diminuare de 20% in cel mai rau caz. Profitul din exploatare a coborat cu 29%, la 54 mil. euro, de la 76 milioane de euro in 2008.
"A trebuit sa luam actiuni imediate pentru a nu fi afectati foarte puternic de scaderea consumului. Am trecut de la ceea ce se intampla in 2008, cand fabricile de ciment nu faceau fata cererii, la 2009, cand productia a depasit cu mult cererea. Din pacate, nu sunt foarte multe perspective de crestere a investitiilor straine, dar asteptam o revenire a economiei in semestrul doi", afirma Wirth. El considera ca in planul realist afacerile Holcim Romania vor scadea cu 5%, iar in cazul pesimist se vor reduce cu 20%, mai ales daca nu vor fi incepute proiectele de infrastructura nici in semestrul doi. "Vreau sa amintesc din nou de potentialul urias al infrastructurii. Daca s-ar investi un miliard de euro, ar fi create 30.000 - 50.000 de locuri de munca. Turismul nu poate sa se dezvolte fara infrastructura, iar investitiile mari sunt pierdute pentru ca un camion pierde foarte mult timp in trafic", sustine CEO-ul Holcim.
Pentru a combate efectele crizei, compania a derulat un management al costurilor in toate segmentele de activitate, a redus cu 14% numarul angajatilor, pana la 1.200 de salariati, a apelat la somaj tehnic sau a pus sub conservare statiile de betoane care nu mai aveau comenzi.
Holcim a continuat insa investitiile si a alocat 40 mil. euro in 2009 pentru ex