Cele mai multe cupluri care nu pot concepe natural un copil încearcă cel puţin două proceduri de fertilizare in vitro. Doar 35% reuşesc să devină părinţi. „Este jale! În fiecare zi văd la spital cupluri noi care nu pot avea un copil, şi nu sunt neapărat în vârstă. Cei care nu mai pot concepe natural un copil nu au, de regulă, mai mult de 31 de ani", spune medicul Anca Moisă, specialist în fertilizare in vitro la Maternitatea „Panait Sârbu", din Bucureşti.
Două sarcini extrauterine
După tratamente îndelungate, pe care le-a început la 25 de ani, tânăra a reuşit să rămână însărcinată şi să nască un băieţel sănătos, care va împlini în curând nouă luni. „Mi-am dorit un copil de la 24 de ani. Am rămas însărcinată destul de rapid, iar bucuria a fost extraordinară. Soţul meu a plâns de fericire", îşi începe Monica povestea.
După clipele de bucurie, au venit cele de tristeţe. Peste câteva zile, Monica şi soţul ei au primit de la medici cea mai proastă veste: sarcina era extrauterină. „Am fost operată de urgenţă. Ca şi cum nu ar fi ajuns traumatismul pierderii sarcinii, am aflat ca trompa mi-a fost extirpată", spune cu tristeţe Monica.
După ce şi-a revenit din şoc, tânăra familie a decis să o ia de la capăt. „Deşi mai aveam doar o singură trompă uterină, am hotărât să reîncercăm. Şi de data aceasta am rămas însărcinată destul de repede. După prima ecografie, a început iar coşmarul: aveam o altă sarcină extrauterină, mi-a fost operată şi a doua trompă, aşa că am pierdut şi al doilea copil", îşi aminteşte Monica.
Depresii la nesfârşit
Deja îi umbla vorba printre cunoscuţi că a rămas „stearpă", iar depresiile parcă nu se mai terminau. „Sufeream dublu văzându-l pe soţul meu cum se chinuia şi reciproc", spune Monica. După cea de-a doua sarcină extrauterină, sfatul medicilor pentru cuplu a fost să apeleze la fertilizarea in vitro. Fără trompele ute